De “Rule of Cool”

De krav maga “Rule of Cool”

Krav maga moet in mijn ogen logisch zijn. “Effectief” is voor mij gekoppeld aan logica, gebaseerd op duidelijke principes en technieken. Verder moet krav maga voldoen aan de “Rule of Cool”. Oftewel ziet het er goed (cool) uit wat je doet. Wanneer ik tijdens de les een vraag over krav krijg, stel ik de student vaak twee wedervragen. 1: Is het logisch dat je dat doet? En 2: Ziet het er cool uit? Ja op beide vragen? BAM. Krav maga.

De “Rule of Cool” gebruik ik nu in elke les. En iedereen die van mij les heeft gehad, heeft deze regel een keer gehoord. Het is een manier voor de leerlingen/leden om elkaar en zichzelf te checken op techniek, zonder dat ik dat de hele tijd moet doen met veel tips etc. Het is voor mij een simpel en effectief leermiddel. Hoe ik er op ben gekomen, lees je verderop. Wat ik nu echt cool vind om te delen, is dat er leerlingen van mij in de instructeursopleiding zitten en dit leermiddel ook gebruiken. Het werkt dus ook voor anderen! En in het kader van ‘ Sharing is caring’ deel ik hier de “Rule of Cool” met jou. Beter goed ‘gejat’ dan slecht verzonnen. 😉

Waar komt het vandaan? 

Op de ALO kreeg ik les over hoe les te geven: Plaatje, praatje, daadje; Niet meer dan 1-2 verbeterpunten per keer etc etc. Allemaal erg handige tips. En dan sta je als beginnend instructeur ineens in de praktijk voor een groep van 30 kravisten. De meeste waren beginners of deden het al een tijdje, maar hadden allemaal geen (klassieke-)vechtsport ervaring. Oftewel, niemand had ooit goed leren stoten en trappen.  En zoals in elke groep sporters waren sommige zelfs motorisch gestoord. Aan hen moest ik dus verschillende technieken uitleggen… Sta je dan, met je ALO-diploma.

Ik durf zelf wel toe te geven dat ik verre van creatief ben. Dingen aanpassen lukt me, maar nieuwe dingen verzinnen? Ehm nee.  Ik kan lesgeven en ben ik niet geheel achterlijk, maar ja, ik moest dus creatief gaan denken en echt iets verzinnen om te zorgen dat ik mijn aandacht niet alleen maar aan details zou verspillen. Anders is een les ook niet meer leuk. Gelukkig haalde ik ineens inspiratie uit een erg onverwachte hoek: Warhammer 40K. Een ‘table top wargame’ met miniaturen of mini’s in het kort. Of poppetjes, zoals mijn vrienden en familie zeggen. De miniaturen moet je zelf in elkaar zetten en schilderen. Hier zijn veel uitgebreide spelregels voor. Maar voor mensen zoals ik, die alleen schilderen en de mini’s in elkaar zetten i.p.v. gamen, is er maar één regel het belangrijkst: De “Rule of Cool”. Deze regel heb ik dus geïntroduceerd bij krav maga.

Wat houdt de “Rule of Cool” nu eigenlijk in?

Heel simpel. Bij Warhammer 40K: Zolang het er cool uit ziet, mag het. Zeker als je net als ik toch geen games doet. Bij krav is het ook simpel: Alles wat je doet aan technieken (stoten, trappen, choke release etc), ALLES moet er cool uit zien. Ziet het er niet cool uit, dan is het niet goed. Het klinkt misschien te makkelijk. En dat klopt. Het is ook makkelijk.

Het grappige, of in ieder geval het interessante hiervan, is dat het gewoon werkt. Iemand die een stoot geeft, waar de pols niet in één lijn met de elleboog ligt, en/of de armen niet strekt, ziet er niet ‘cool’ uit. Tegelijkertijd is het ook een waardeloze stoot die voor meer schade kan zorgen bij de gever dan bij de ontvanger. Tijdens de les laat ik een overdreven manier zien van wat er fout gaat en dus niet cool is. Daarna laat ik zien hoe het wel moet (met 1-2 tips) en wat dus WEL cool is. Het is een makkelijke manier om je techniek te controleren.

Natuurlijk zijn niet alle checkpoints van een techniek zo te checken, maar wel de grote lijnen. Voor mij als docent is het nog steeds nodig om leerlingen te wijzen op de details. Daar ben ik immers (ook) voor! Maar met de “Rule of Cool” wordt het nu wel een stuk gemakkelijker voor mij en ook de leerlingen. Zij krijgen maximaal maar twee tips, zodat het makkelijker te behappen is voor ze. De “Rule of Cool” is er bijna altijd één van.

Make the world an easier place!

Dus wil je het voor jezelf EN, niet geheel onbelangrijk, voor je leerlingen makkelijk houden: Gebruik de “Rule of Cool”. Spread the word! Gebruik het in je eigen lessen of als je zelf aan het trainen bent. Zolang het er maar COOL uit ziet.

Stephan W.

Recommended Posts
Neem voor aanmeldingen/vragen contact met ons op

Not readable? Change text. captcha txt