Laat het gebrek aan motivatie niet de dooddoener zijn van jouw sportieve voornemens

“Nieuwjaarsvoornemens zijn BULLSHIT!”, aldus mijn vriendin. Het is inmiddels alweer februari en er zijn al vele voornemens gesneuveld. Zo druk als men ermee aan de slag gaat in januari, zo druk is men met andere zaken vanaf februari om de goede voornemens de rest van het jaar vol te houden. De bekende ‘memes’ over het slachtveld aan pogingen om te stoppen met roken, gezonder te eten en meer te bewegen doenin overvloed de ronde op social media. Zo rond de zomer, net voor de vakantieperiode, begint het weer druk te worden in het land van goede voornemens. Want je moet uiteraard wel met een sixpack op het strand liggen. En dan hebben we het hier niet over een pak koude blikjes. Gouden tijden zijn het dan ook voor de sportscholen. Jaarabonnementen worden afgesloten bij de fleet en vaak ook niet meer opgezegd. “Ja, want dat is zonde. En ik ga morgen echt weer beginnen.” Uitspraken die hun waarheid al verliezen bij het uitspreken ervan.

Intrinsieke motivatie vs extrinsieke motivatie

Waar ligt het toch aan dat de meeste mensen zich niet aan de voornemens of überhaupt bepaalde doelen kunnen houden? Of het nu stoppen met roken, of afvallen of minder snacken is, of zelfs (ik heb het geprobeerd) koud afspoelen na het douchen, de meeste doelen worden niet behaald. Er zijn hier ontzettend veel onderzoeken naar gedaan en ook facebook staat vol met goede adviezen. Na verschillende artikelen gelezen te hebben en er zelf veel over nagedacht te hebben, denk ik er dan toch wel enigszins uit te zijn gekomen. En het is zo voor de hand liggend. Het heeft puur te maken met motivatie, en dan vooral met de intrinsieke, je interne, motivatie. Oftewel, hoe gemotiveerd ben jij vanuit jezelf om een doel te bereiken? Moet deze motivatie van buitenaf komen (extrinsieke motivatie), dan is het niet van jezelf, en heeft het dus eigenlijk ook minder waarde. Het heeft minder impact op jou als je het doel niet behaalt. De meeste mensen missen de intrinsieke motivatie in het begin niet, maar hebben het na verloop van tijd niet meer scherp. De een noemt het gebrek aan discipline, maar ik noem het toch echt gebrek aan intrinsieke motivatie. De meeste mensen zijn niet meer, of misschien helemaal niet, gewend om iets ECHT te willen en daarvoor te willen  werken. Het overzicht is er niet meer, of het wordt gerelativeerd. “Ja, maar hoe nodig is het nou om een sixpack te hebben; te stoppen met roken; zoveel kg af te vallen; of…….?”

 

Makkelijker gezegd dan gedaan

De oplossing is volgens vele experts/goeroe’s dan ook makkelijk: De doelen die je voor ogen hebt te verdelen in kleine(re) en vooral makkelijk haalbare stappen. Hierdoor is het overzichtelijk, en makkelijk bij te houden. Dus voor die 12kg die je in 2maanden af wil vallen, eerst een plan van aanpak maken. Wat heb je nodig? En wat heb je er voor over? Om vervolgens kleinere doelen te stellen. Bijvoorbeeld 1,5 kg per week, doormiddel van 3x per week te sporten en maar 1x per week ongezond te eten. Makkelijker gezegd dan gedaan.Vaak is dit opknippen van doelen nog steeds niet voldoende. Het is lastig, het is te moeilijk. Het is zo makkelijk om in je oude patronen te vervallen, zeker als je geen hulp erbij hebt om je eraan te herinneren WAAROM je überhaupt die 12kg WIL afvallen.

Dat is dan ook het punt waar je met een personal trainer verder komt dan alleen of misschien zelfs met vrienden. Dat extra steuntje in de rug. Ik als personal trainer “dwing” je dan ook bijna tot trainen. Het feit dat er voor een personal trainer betaald moet worden, levert nog extra motivatie. “Pffff, ja, ik heb er al voor betaald; het is best prijzig dus eigenlijk wel zonde; eigenlijk is het best leuk om zo te sporten.” En zodra de resultaten zichtbaar zijn, komt ook de intrinsieke motivatie er weer bij kijken. Maar zelfs dan haken sommige mensen nog af.

 

Gemotiveerd om jou te motiveren

Bij No Nonsense Gym hebben we een extra manier gevonden om gemotiveerd te blijven. De motivational package: Vooraf het pakket van 10 lessen betalen, en een borg van € 250. Elke keer dat de klant zonder goede reden afzegt, gaat er € 50 van de borg af. Na 5x is de pot leeg en heeft het trainen dus blijkbaar geen zin. Dan ben je en je borg kwijt en dan wordt de samenwerking verbroken. Extreem? Wellicht. Toch werkt het perfect. Met verschillende klanten is dit concept getest En wat blijkt? Het verlies van het geld is nog een grotere motivatie dan de intrinsieke motivatie! “Weet je wel wat ik allemaal van dat geld kan doen???” De intrinsieke motivatie is vaak ver te zoeken, want dat kennen we dus niet meer zo goed. We zijn een bepaalde manier van leven gewend en dat doorbreken is moeilijk. Alle verandering is moeilijk en eng. Ook positieve verandering. Maar hoe mooi zou het zijn als jij je doelen WEL behaalt? Dat je die 12kg WEL afvalt, en je WEL fitter en gezonder bent? Hoe trots ben je dan, dat het je WEL is gelukt? Maakt het dan nog uit wat je motivatie echt was? De aanzet was intrinsiek, en het steuntje in de rug, de druk van de personal trainer en uiteraard ook het financiële stuk, was extrinsiek. Maar JIJ hebt het uiteindelijk gedaan, JIJ hebt er hard voor gewerkt, en JIJ voelt je nu beter. JIJ bent dan ook TOP!! Misschien niet helemaal soepel in 1x,met her en der een kleine terugval, maar uiteindelijk ben je er wel. Je hebt het je niet voorgenomen, je hebt het gedaan! Vooruitgang, niet perfectie in 1 keer. Progress, not perfection. Daar gaat het om.

 

Mocht je echt aan de slag willen en meer willen weten over de No Nonsense Gym motivational package, dan kun je uiteraard contact met ons opnemen.

 

En in de tussentijd…….tot de volgende blog!

 

Stephan W

Recommended Posts
Neem voor aanmeldingen/vragen contact met ons op

Not readable? Change text. captcha txt